4. des. 2012

12 Angry Men

I dag så jeg filmen 12 Angry Men (12 Edsvorne Menn) atter en gang. Det er for meg stort sett den beste filmen som er laget, alltid inne på topp tre listen, og selv om den kom ut i 1957 og var Sidney Lumets debutfilm har den holdt seg bemerkelsesverdig godt. Jeg viser den til Film/Foto klassen min vært år og inntrykket er at den holder stand.

Med sine 365 klipp foregår den stort sett inne i ett juryrom i New York der 11 menn skal overbevise Henry Fonda om at han tar feil og derfor må den siktede gutten sendes til den elektriske stol. Jeg røper vel ikke for mye når jeg sier at Fonda er vår mann, for han var alltid det. Bortsett fra i Sergio Leones, Once Upon a Time in the West. I tillegg til å spille hovedrollen så produserte Fonda filmen som tok 21 dager å spille inn og den kostet den nette sum av $350.000. Manuset ble skrevet av Reginald Rose som et teaterstykke for TV.

Filmen ble ingen umiddelbar hit selv om den var nominert til tre Oscar. Broen over Kwai (David Lean) vant de prisene det året. Det har blitt gjort en politisk korrekt tv-versjon av filmen (1997), den har jeg ikke sett til tross for at hovedrollene spilles av Jack Lemmon, George C. Scott og James Gandolfini. Den er regissert av William Friedkin (Exorsisten) og vant Golden Globe. En dag skal jeg nok manne meg opp.

Det Lumet gjør så glimrende i 1957 versjonen er at han bruker kameraet og linsene som en viktig del av uttrykket. Tidlig i filmen er det mange Wide-shots, ofte filmet ovenfra, i midten er kameraet noe tettere i øyenivå og under klimakset er det veldig nært, lite dybdeskarphet og undervinklet.

Skuespillerprestasjonene er rett og slett en studie. Og hvordan karakterene bygges opp finnes knapt i noen annen film. Selv om de 12 skuespillerne stort sett er i ett rom, eller nettopp derfor, lyssatte de, i enkelte scener, bare den ene halvdelen av rommet. Det betydde at skuespillerne måtte hoppe rett inn i en ukes gammel dialog med samme tenningsnivå. Det er ganske utrolig når du ser filmen. Før filming forberedte de seg i 14 dager og Lumet lot skuespillerne spille scenene om igjen og om igjen på settet uten at kameraet gikk i opptak, slik at de de skulle bli slitne og irritable.

Henry Fonda likte ikke å se seg selv på film og når han hadde sett nesten halvparten av 12 Angry Men gikk han bort til nervøse Lumet og sa: Sidney, it´s magnificent! Så forlot han kinosalen. Senere har Henry Fonda sagt at dette var en av de tre beste filmene han spilte i.

Henry Fonda (1905-1982)

Jeg har hatt den som en god favoritt i lang tid og fikk det for meg for noen år siden å sjekke om den var inne på IMDbs topp 250 liste. Den lå faktisk på 7. plass og i dag ligger den på 6. plass. Midt mellom Den Gode, den Onde og den Grusomme (5) og The Dark Knight (7).

Lumet døde i 2011 og han laget filmer hele livet. Mest kjent er han nok for Mordet på Orient Expressen, Dog Day Afternoon og Network, men han avsluttet sin 50-årige karriere i 2007 med Before the Devil Knows You are Dead.



Her er filmen i sin helhet. God fornøyelse!