Roman Polanski

Roman Polanski - verdens viktigste regissør

Jeg vet at det er vanskelig å få gehør for at Rajmund Roman Thierry Polanski er verdens viktigste regissør, men for meg er han det. Første gang jeg så Bitter Moon, det må ha vært i 1993, så ble jeg besatt av det psykiske spillet og jeg ble lurt på slutten og skuespillerne var helt utrolige. Jeg har sett filmen minst 15 ganger, men ikke de siste åtte årene. Jeg vet ikke om jeg tør se Hugh Grant i rollen som den usikre engelskmannen som han har spilt en million ganger etter Bitter Moon, eller Bitter hevn som den heter på norsk. Men den ligger der for alltid som en guilty pleasure og den gjorde at jeg sluttet jobben på fiskerimottak og begynte å studere film.

Mannen er ikke perfekt, han lager både gode og dårlige filmer, ligner litt på Bjørn Borg, men han har det i seg, det lille ekstra som gjør at det av og til kan bli helt magisk og det er det jeg vil fokusere på her. Han bor i Paris sammen med Emanuelle Seigner, hun spilte en av hovedrollene i Bitter hevn, og de har to barn som heter Morgane og Elvis. Tenk det; Elvis Polanski. Han ble født i Polen 18. august i 1933 og overlevde holocaust. Da Spielberg skulle lage Schindlers Liste tilbydde han Polanski regijobben, men det ble for nært for ham. Noen år senere laget han selv den fantastiske The Pianist i 2002 der filmen vant tre Oscars. Beste mannlige hovedrolle gikk til Adrien Brody, som med sin alder på 29 år ble den yngste som har fått Oscar for den kategorien. Beste manus gikk til Ronald Harwood og beste regi gikk til Polanski selv. Harrisson Ford mottok prisen på Polanskis vegne da han ikke kunne ta imot den selv. Hvorfor han ikke kunne ta imot den får du ikke vite i dette sammendraget, jeg blir bare sint og hissig av hele saken.

Men da jeg bestemte meg for å studere film selv ville jeg gå på verdens beste filmskole, nemlig skolen som ligger i Lodz og som både Polanski og Kieslowski hadde gått. Jeg fant ut at det var femårig studie der og jeg måtte bruke ett år først på å lære polsk. Det ble Farnham utenfor London for min del. Den mest berømte studentfilmen til Polanski er kortfilmen Two Men and a Wardrobe (1958). Den var den første Polanskifilmen som ble vist offentlig og den første studentfilmen i Polen som ble gjort tilgjengelig for salg. Den vant flere priser og gjorde seg bemerket umiddelbart. Han samarbeidet allerede da med den polske musikeren Krzysztof Komeda. Her er første del av filmen, del to finner du også på YouTube.

 Two Men and a Wardrobe

Polanski gikk ut av filmskolen i 1959 og regisserte sin første spillefilm, Knife in the Water, i 1962. Allerede i den første filmen så får vi essensen av det jeg mener Polanskis kan aller best. Få mennesker på et avgrenset område, i dette tilfellet et ektepar og en ukjent haiker ombord i en båt. Båten i filmen var faktisk eid av Herman Gøring i sin tid. Filmen ble nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film, men tapte, forståelig nok, for Fellinis 8 1/2. Etter at den ble en suksess fikk Polanski tilbud å å gjøre en amerikansk remake med Elizabeth Taylor og Spencer Tracy, men ville ikke repetere seg selv og takket nei. Her er åpningen på filmen, kameramann bundet fast på bilpanseret. Det er fascinerende hvordan han etablerer forholdet mellom ekteparet. Musikken har også en signatur som gjorde Komeda kjent.

 Knife in the Water

Om du finner det verdt å se filmen skal du vite at Polanski dubber haikerens stemme. Skuespilleren, som her fikk sin debut, hadde en svært bassete stemme og Polanski ville på et tidspunkt spille rollen selv, men sjefen for produskjonsselskapet mente Polanski var for stygg.

Så var han en av flere regissører som laget et segment av en 108 min lang film som heter La Riviere de Diamants. Denne har jeg aldri sett, men en av de andre regissørene var franske Jean Luc Godard og den kan jo være verdt en titt. I forbindelse med det prosjektet traff Polanski, Gerard Brach og sammen skulle de skrive en av mine Polanski favoritter, Repulsion (1965). De jobbet sammen på flere prosjekt helt frem til Bitter Moon. Brach døde i 2006 og er kanskje mest kjent for å ha vært en av mange som skrev manuset til Rosens navn. Polanski og Brach kom opp med ideen til Repulsion og gjorde den mer kommersiell slik at de skulle få lage Cul-de-sac som var en mye viktigere film for begge. I Repulsion er det fremdeles få locations og få hovedkarakterer, men nå går vi inn i karakterenes psyke. Polanski har en cameo som skjespillende gatemusikant, men det er Catherine Deneuve som skinner i Polanskis første engelskspråklige film. Se filmen og husk å se det aller siste bildet. Det er en inzooming der som forklarer hele karakteren. Ubetalelig og klippet finnes faktisk på YouTube, men ikke se det der. Se filmen. Om du ikke er fristet nå så kan jeg røpe at Repulsion er den første filmen der den britiske filmsensuren tillot lyden av en kvinnelig orgasme. Repulsion kan også kalles en av tre filmer i en slags grøsser-i-bygård-triologi. De to andre er Rosemary´s Baby og The Tenant.

Repulsion

Så kom Cul-de-sac, Gislene, i 1966. Filmen er filmet på en øy som heter Holy Island. Den ligger nordøst i England og man kan kjøre til øya om tidevannet er på lag. Slik starter filmen som er full av svart humor. Jack Nicholson har sagt i et intervju i 2007 at Cul-de-sac er hans favorittfilm. Det man må vite om filmen er at mye handler om å vente og hva som skjer mens man venter. Ikke ulikt Samuel Becketts, Mens vi venter på Godot. Polanski ville bruke Catherine Deneuve i en av hovedrollene, men hun var ikke spesielt interessert i å gjøre en ny Polanskifilm i 1966. Polanski visste råd og leigde inn Catherines storesøster Francoise Dorleac som allerede var en liten stjerne. Året etter, i en alder av 25, døde Francoise i en bilulykke i Nice. Bilen rullet rundt og hun brant opp. Her ser vi en scene der Dorleac kjeder seg. To luringer som ikke har rent mel i posen har beleiret huset, men ingen kommer seg noen steder da tidevannet har sperret av veien. Dorleac prøver å vekke drukkenboltene og klarer det til slutt.

 Cul-de-sac

Filmen inneholder også en av de til da lengste takene som hadde blitt gjort i noen film. Det er en scene på stranden og den varer i 7 minutt og 28 sekund. Den scenen Lionel Stander kom til å huske best var nok da Polanski brukte 16 takes der Stander skulle styrte en halvliter melk. Donald Pleasence ble Bond-skurken Blofeld året etter i filmen You only live Twice
Fra settet
Filmen vant Gullbjørnen i Berlin og bekreftet Polanski som en regissør som hadde noe å fare med.

Det kommer mer... Selvfølgelig gjør det det.

Langfilmer Polanski har regissert
Kniven i vannet 1962
Repulsion 1965
Cul-de-sac 1966
Dance of the Vampires (The Fearless Vampire killers) 1967
Rosemary´s Baby 1968
Macbeth 1971
Che? 1972
Chinatown 1974
The Tenant 1976
Tess 1979
Pirates 1986
Frantic 1988
Bitter Moon 1992
Death and the Maiden 1994
The Ninth Gate 1999
The Pianist 2002
Oliver Twist 2005
The Ghost Writer 2010
Carnage 2011


Kinoaktuelle Carnage (Blodig Alvor). Basert på teaterstykket.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar