8. feb. 2012

Cinemateket

Jeg vil i grunn bare slå et slag for Cinemateket. Cinemateket ligger i Dronningens gate 16, 150 meter fra Karl Johans gate. Jeg har sakset teksten fra deres egne hjemmsider.

Cinemateket er en spesialisert kino som fokuserer på klassisk film og alternativ samtidsfilm. I to velutstyrte saler (med henholdsvis 195 og 70 plasser) har de rundt 20 visninger i uka hele året. Dette kan være høydepunkter fra filmhistorien, eller nyere filmer som ellers ikke blir vist i Norge. 
Cinematekets mål er å gjøre de sentrale verkene fra filmhistorien tilgjengelig for publikum for en billig penge, samt å ta pulsen på dagens filmkultur. De siste årene har Cinemateket vist serier med sentrale filmskapere som Federico Fellini, Rainer Werner Fassbinder, Robert Bresson, Carl Theodor Dreyer, Jean-Luc Godard, Kenji Mizoguchi, Buster Keaton, Fritz Lang, Sergio Leone og mye mer.


I tillegg vises film av nyere og nåtidige filmskapere som Bela Tarr, Aleksandr Sokurov, Gaspar Noé, Wong Kar-Wai, Roy Andersson, Claire Denis, Hou Hsiao-hsien, Apichatpong Weerasethakul m.m. Vi presenterer også tematiske serier (for eksempel film og filosofi, swinging sixties, DDR, 3D, 70mm) og spesielle epoker (fransk nybølge, britisk gangsterfilm, science fiction, japansk kultfilm og liknende). Cinemateket arrangerer dessuten den årlige dokumentarfilmfestivalen EURODOK og 70mm-festivalen (som går av stabelen annet hvert år), og samarbeider med Film fra Sør, Skeive Filmer og Oslo Internasjonale Filmfestival.


Gjester på Cinemateket de siste årene inkluderer David Lynch, Crispin Hellion Glover, Yoko Ono, Hal Hartley, Jane Birkin, Claudia Cardinale, Emir Kusturica, Michael Madsen, Victoria Abril, Theo Angelopoulos, Julio Medem, Isabelle Huppert og mange andre.
David Lynch
Faste konsepter:
Cinemateket viser film både som enkeltstående visninger, men og som del av et større tematisk konspet, for eksempel i form av en serie eller en festival. De har også noen faste konsepter som du finner innbakt i hver programperiode. Faste konsepter er for tiden:

Troll i eske
Troll i EskeDen første søndagen i måneden er det klart for overraskelsesfilm: En hemmelig førpremiere av en film som snart skal finne veien ut på kino. Et populært konsept Cinemateket har hatt siden 1996. Tidligere vist som Troll i eske er blant andre: Adaptation, 2046, Brokeback Mountain, Capote, Lys i skumringen, Knocked Up, Control, Du levande, Rovdyr, No Country for Old Men, Burn After Reading, The Wrestler, Coraline, Det hvite båndet, The Road, Snabba cash, Soul Kitchen, True Grit, Drive, Shame, Muldvarpen og mange, mange flere.

The Dream That Kicks

The Dream That Kicks
En gang i måneden presenterer Cinemateket et spennende program bestående av ny og gammel filmkunst, løselig bundet sammen av en mer eller mindre tydelig rød tråd.

Stumfilmkonserten
Opplev stumfilm slik det var ment å oppleves - akkompagnert med levende musikk av den eminente pianisten Kjetil Schjander-Larsen.
Glomdalsbruden

Råfilm

Råfilm er tittelen på Cinematekets satsing på dokumentarfilm. To ganger i måneden inviterer de til premierer på rykende ferske dokumentarer som i
kke blir satt opp i kommersiell kinodistribusjon, møter med spesielt inviterte utenlandske dokumentarfilmskapere, debatter, diskusjoner og temakvelder. Ambisjonen deres er at dette skal bli et levende sted hvor man ser og snakker om dokumentarfilm, og hvor bransje og publikum kan møte likesinnede.














70MM-festivalen
Lawrence of Arabia
Størrelsen betyr noe! Cinematekets 70mm-festival, som ble arrangert for niende gang i mai 2010, er den største av sitt slag i verden. Her viser de episke storfilmer i det beste formatet kinofilmen noen gang har produsert, og mange av dem i flunkende nye, restaurerte kopier fra de store Hollywood-studioene. Bedre blir ikke kinoopplevelsen! En helt spesiell happening som tiltrekker seg besøkende fra inn- og utland!

Billetter: 
Billetter kr. 50,- (medlemmer) / kr. 80,- (enkeltbillett)
Medlemskort: 
Kr. 100,- Medlemskortet er gyldig i 6 måneder fra kjøpsdato, og gir rett til å kjøpe billetter til kr. 50,- til alle ordinære forestillinger. Medlemmer får også programmet tilsendt i posten.
Som medlem får du følgende fordeler:
- redusert billettpris i medlemsperioden, også på arrangement med annen pris enn ordinær
- tilbud om hjemsendt programkatalog
- gratis billett til teaser-visning en gang i programperioden
- medlemskort gjelder som festivalkort ved flere festivaler på visningner ved Cinemateket (Film fra sør, Skeivefilmer, OIFF)
- rabatt på NFIs dvd-utgivelser (selges i i billettluka / skranken)
Det blir faktisk ikke bedre enn Cinemateket, i Norge.
Vi snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar