1. feb. 2012

DeUsynlige (2008)

Idag har Baard Ole Grøtta bursdag. Jeg gratulerte ham med dagen for noen timer siden og spurde hva som var favorittfilmen hans. DeUsynlige kom det etter en liten stund. Da tenkte jeg at det var på sin plass å vie dagens oppmerksomhet mot Erik Poppes film og bursdagsbarnet fra Åndalsnes.

Det blir nok ikke vanlig at jeg skriver en blogg for hvert bursdagsbarn, men det var i NRK Møre og Romsdal, hos Baard Ole, vi i The Margarets fikk spille inn våre første demoer gratis i mars 1992 og det var i leiligheten hans vi satt på vorspiel og så True Romance og Skjønnheten og Udyret hver helg, på Laserdisc.

Filmen følger to hovedpersoner der den ene av de, Jan Thomas, slipper ut av fengsel etter åtte år. Han har sonet for å ha drept en fire år gammel gutt. Han vil starte på nytt og treffer alenemoren Anne, som har en sønn i samme alder som drapsofferet. Den andre hovedpersonen er moren til den døde fireåringen. Hun får greie på at morderen har sluppet fri og historiene deres flettes sammen.
 Erik Poppe

Filmen mottok strålende kritikker og Erik Poppe har laget en av de beste filmene i Norge noengang. Punktum. Den eneste som slaktet film og regissør var Natt og Dags Gaute Brochmann som avslutter slik: I programmet til Haugesund står Poppe omtalt som en ener. Det er bare nesten sant. Han er et null.

Erik Poppe startet som fotograf, ble filmfotograf og var hovedfotograf på Bent Hamers snodige film Eggs. For den vant han Kodak Award i Moskva før han proklamerte at han sluttet som fotograf. Han er også medeier i produksjonsselskapet Paradox som bla har gitt ut Knerten, En ganske snill mann, Fatso, Rottenetter og den hardt slaktede Pax. Poppe gjorde suksess med DeUsynlige også i utlandet og fikk umiddelbart tilbud fra Warner Brothers om å få lage den amerikanske versjonen av samme film. Det har ikke skjedd ennå, men det jobbes med saken. Jake Gyllenhaal er nevnt til rollen som Jan Thomas.
 
Jack Gyllenhaal som Jan Thomas?

Regissøren er en av de få norske som klarer både å slå an hos både publikum og kritikere og han er en ivrig debatant og pådriver for den norske filmskolen. Poppe er ikke redd for å blande inn religion i filmene sine og er en av de få som virkelig tør å ta tak de store, vanskelige spørsmålene. I Hawaii Oslo kom det tydelig frem, og i DeUsynlige er feks kirken en viktig arena da hovedkarakteren vil ha jobb som organist. Vann blir også brukt som symbol på synd i starten og renselse etterhvert. Den engelske tittelen er Troubled Water og han spiller faktisk Bridge Over Troubled Water på kirkeorgel i filmen. Kirkeorgelet er også en slags karakter i filmen uten at jeg skal utdype det videre. Det visuelle uttrykket som går på følelser kommer til syne i scener der handlingen foregår ute i sollys og Jan Thomas velger å være i skyggen. I enkelte scener kan det også sees at regissøren har vært fotograf før uten at jeg skal ta ifra den strålende fotografen John Christian Rosenlund noe av æren. Rosenlund som forøvrig er fotograf på NRKs storsatsing Halvbroren.

Pål Sverre Valheim Hagen, sist set i "Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet?",  gjør som alltid en strålende jobb. Men han har liksom ikke slått helt igjennom. Han er ikke et household name. Men fra høsten av så tror jeg det vil ordne seg. Han er Thor Heyerdahl i storfilmen Kon-Tiki som har premiere 24 august 2012.












Pål Sverre

For meg kan tempoet og fargene i DeUsynlige minne om Krzysztof Kieslowskis Veronikas to Liv (1991). Jeg er overbevist om at Poppe er inspirert av polakken. Den gulgrønnheten over filmen er mye sterkere i Veronikas to Liv, men feelingen er der i DeUsynlige. Musikken er også karakterer i Kieslowskis filmer slik orgelet er i DeUsynlige.
En annen referanse er Kieslowskis triologi Blå, Hvit, Rød som er tre uhavhengige filmer som kan sees uten de andre (selv om det er magisk å se de rett etter hverandre). Hos Poppe er debutfilmen Schpaa, Hawaii Oslo og de Usynlige kjent som Oslotriologien.


















Irene Jacob


Det var vel det jeg hadde å si om bursdagsbarnets favorittfilm og de som har laget den, så får vi se da om den amerikanske versjonen kan måle seg med den norske. Jeg tviler, men det sies at det er Poppe som skal regissere den òg så da er det håp.

Her er traileren fra DeUsynlige.


Ha en god bursdag Baard ´The Bearded Colargol´ Ole.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar