22. feb. 2012

Bibelen vs E.T.

Det er ikke tilfeldig at historien om Jesus blir referert til som the greatest story ever told og det er uttalige filmer som har latt seg inspirere av Bibelen. Uansett om du tror eller ikke så er jo historiene der og det er det jeg vil at du skal forholde deg til nå. Filmen E.T. kom i 1982 og den er regissert av jødiske Steven Spielberg. Manuset ble skrevet av Melissa Mathison på settet til Raiders of the Lost Ark og hun ble kjærest, kona og ekskona til Harrison Ford. Steven Spielberg sier at de filmatiske paralellene til Bibelen  bare er tilfeldigheter og at moren hans ville aldri ha tilgitt ham om han laget en film som hadde kristen allegori.
Uansett, her er eksemplene på hvordan de bruker Bibelen som utgangspunkt til en av tidenes kassasuksesser. For dere som ikke har sett mesterverket så avslører jeg mye av filmens handling.
Her er coveret til filmen slik den fremsto på 20-års jubileet og det kan vel tenkes at dette er en kopi av Michelangelos berømte maleri der Gud nesten berører Adam. Men Michelangelo var ikke med på å skrive Bibelen så her kommer andre forslag.














BIBELEN
Jesu mor heter Maria (Mary på engelsk)
E.T.
Elliott finner E.T. Hans mor heter Mary og E.T. refererer til henne som mor i filmen.

BIBELEN
Faren til Jesus, Gud, er fraværende og er den eneste som forstår hvem/hva Jesus er.
E.T.
Elliott blir ikke trodd eller forstått når han finner E.T. og sier at faren ville forstått om han var her.

BIBELEN
Matt 18:3: Sannelig, jeg sier dere. Uten at dere vender om og blir som barn, kommer dere ikke inn i himmelriket.
E.T.
Elliott sier: Grown ups can´t see him, only little kids can.

BIBELEN
Da Moses befrir folket i Egypt regner det frosker.
E.T.
I klasserommet befrir Elliott en mengde frosker ved hjelp av tankeoverføring og scenen kan fort minne om historien fra mosebøkene.
Froskeregn
BIBELEN
I Bergpreknen er hovedbudskapet at menneskene skal gå ut og være gode.
E.T.
Det første E.T. lærer å si er Be Good.

BIBELEN
Lukas 22:50-51: Og en av dem hogg etter øversteprestens tjener og kuttet av ham det høyre øret. Men Jesus sa: La det være med det! Og han rørte ved tjenerens øre og leget ham.
E.T.
Elliott kutter seg slik at han blør. E.T. helbreder såret. Det er også her man kan henvise til Michelangelos maleri.

BIBELEN
Kristne referer til himmelen som hjem.
E.T.
E.T. phone home.

BIBELEN
Jesus ankomst ble spådd i flere hundre år og man kan vel kalle jomfrufødselen et mirakel.
E.T.
Den ene forskeren, Keys (spilt av Peter Coyote), vil vite litt om radioen som Elliott har bygget. Elliott svarer: He came to me. Keys sier: He came to me to. I´ve been wishing for this since I was 10 years old. His being her is a miracle.

BIBELEN
Jesus ofret seg for menneskene.
E.T.
Når E.T. dør får Elliott livet tilbake.

BIBELEN
Jesus våkner etter å ha vært død.  Når han møter disiplene sier han: Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.
E.T.
Når E.T. dør så lukkes lokket på kisten. Elliott sier: I´ll believe in you all my life. Hjertet til E.T. lyser opp.

Avsluttningsscenen
BIBELEN
Buen skal komme i skyene; jeg skal se den og minnes den pakten som alltid skal bestå mellom Gud og hver levende skapning, alt som lever på jorden.
E.T.
I avslutningsbildet der E.T. reiser hjem letter romskipet og etterlater seg en regnbue.

Dette var da noe man kan tenke over neste gang man ser filmen. Kanskje det er tilfeldig slik som Spielberg sier og uansett gjør det ikke filmen dårligere.
En annen scene jeg vil nevne er første gang de de tre barna ser E.T. sammen. Det er som om det er de tre vise menn som finner Jesus. Bak dem er det en lampe som kan se ut som en sol/stjerne som lyser ned på E.T. Ca 58 sekund ut i originaltraileren som kan sees under her.

 Traileren

Filmen ble restaurert til 20-årsjubileet og det var bare ett år etter 11 september 2001. Det de gjorde da var faktisk å fjerne alle FBIs skytevåpen og erstatte de med walkie talkies.

Helt til slutt vil jeg vise hvordan Henry Thomas fikk rollen som Elliott. Denne castingen er en klassiker, bedre trenger det ikke å bli. Henry Thomas har fått beskjed om at noen vil komme å ta fra ham noe han er glad i. Han fikk rollen umiddelbart. God fornøyelse.

 Henry Thomas

Vi snakkes!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar