8. feb. 2012

Hurra for John Williams

Idag har John Williams bursdag. Han er utvilsom den største filmkomponisten i vår levetid og en av de største komponistene som har levd. Det er ingen komponist som klarer å få frem karakterer i musikken som ham. Bare tenk på Haisommer, Supermann, Indiana Jones og Star Wars. Nevner man navnene på disse filmene er det kort vei før noen plystrer, nynner eller "synger" melodiene.
Ingen nålevende har flere Oscar nominasjoner (47 i løpet av 45 år!!). I år er han nominert for The Adventures of Tintin og War Horse.
Selv sier han; "Men det er heller ingen som har tapt flere Oscars enn jeg."
Digresjon: Walt Disney har 59 Oscarnominasjoner, vant 22.
Idag bør alle høre minst en melodi fra denne fantastiske backatalogen og feire at John Williams er 80 år. Hipp hipp hipp...Hurra.
John Williams (f 1932) har laget musikken til alle Spielberg filmene bortsett fra Purpurfargen og Twilight Zone: The Movie (Spielberg regisserte bare 1/4 av den). Deres første samarbeid startet i 1974 med Sugarland Express. Da hadde unggutten Spielberg regissert endel for tv og ba 42 åringen Williams lage musikken. Lite visste de da hva som lå og ventet på dem.

Hovedinstrumentet til John Williams er piano, noe som han startet å studere ved Juilliard School i 1955. Han jobbet bla for en annen strålende komponist, Henry Mancini. Mancini har komponert Moon River fra Breakfast at Tiffanys, Pink Panther Theme og Peter Gunn Theme. John Williams er den som trakterer tangentene på Peter Gunn Theme og i starten av karrieren er han kredittert som Johnny
Williams.

I likhet med Spielberg jobbet han for TV og skrev musikk sammen med flere komponister. Første gang Williams navn kom på rulleteksten var i 1960 og filmen het Because They´re Young.
I 1967 fikk han sin første Oscarnominasjon for Valley of the Dolls og Goodbye, Mr. Chips i 1969. Han bodde nå i Los Angeles og ble lagt merke til da han blandet jazz og klassisk symfoniorkester. Med Spelemann på taket i 1971 vant han sin første av fem Oscars og gjennombruddet var et faktum. De fire neste Oscarstatuettene skulle han vinne for Haisommer, Star Wars, E.T. og Schindlers Liste. En av de er regissert av George Lucas og de tre andre er Spielbergs. Spielberg var imponert over arbeidet han hadde gjort med musikken til filmen The Reivers. Etter å ha jobbet sammen på Sugarland Express, med bla Goldie Hawn på rollelisten, stod Haisommer for tur i 1975.


Etter noen testvisninger av Haisommer var ikke responsen som forventet. Studentene som satt i testpanelet mente filmen var helt grei, men ikke spennende slik en god thriller skal være. John Williams så dette og hadde lenge tenkt på en idè som ikke turte foreslå. I en samtale med Spielberg og kompisen George Lucas mannet han seg opp og spilte to toner for dem. Resten ER faktisk historie

George Lucas hadde sitt eget prosjekt på gang etter suksessen American Grafitti og Spielberg anbefalte Lucas å bruke Williams. Det Williams ikke visste, da han sjelden leser manus, er at det skulle komme en oppfølger og en oppfølger til. Temaet ble spilt inn i London med the London Symphony Orchestra. Bruk av symfoniorkester i film hadde hatt noen magre år og etter Star Wars kom det en gullalder for de, og for Williams, Lucas og Spielberg.

Digresjon: En sensommerkveld mitt på 70-tallet sitter Spielberg og Lucas på en strand og ser på solnedgangen. De er begge usikre. Spielberg er spent på mottakelsen av Jaws, en filminnspilling fra helvete og Lucas er godt igang med Star Wars, som på det tidspunktet ser elendig ut. De eneste som faktisk trodde på Star Wars suksess var Spielberg og Lucas, men ingen visste. Mens de sitter der og småprater så har Lucas en backup plan om alt går åt skogen. Han har tenkt på en karakter, en arkeolog som han har kalt Indiana Smith. Lucas vil skrive historien og foreslår Spielberg som regissør. Det kan man vel kalle for tidenes plan B. På første innspillingsdag ble forresten Smith byttet ut med Jones.

I årene som fulgte laget John Williams musikk til bla Nærkontakt av tredje grad, Supermann, Indiana Jones, E.T., Heksene i Eastwick, Solens rike, Født 4. juli, Always, Alene hjemme, Hook, JFK, Jurrasic Park, Syv år i Tibet, Amistad, Redd menig Ryan, The Patriot, A.I., Harry Potter, Minority Report, Catch me if you can, Klodens Kamp, Memoirs of Geisha, Munchen og i fjor laget han musikken til Tintin og War Horse. Begge regissert av Steven Spielberg. I år har han laget musikken til den kommende storfilmen Lincoln som har Daniel Day Lewis og Tommy Lee Jones i hovedrollene.
Den er også regissert av Spielberg og det er nok i hans filmer jeg har hatt de største Williams opplevelsene. Den filmen som har gjort størst inntrykk er den lavmelte og såre musikken i Schindlers Liste (1993).



Første gang Steven Spielberg viste en versjon av filmen til John Williams ble komponisten så rørt at han måtte gå en lang luftetur. Da han kom tilbake sa han til Spielberg at filmen fortjente en mye bedre komponist enn ham selv. Spielberg ser på sin venn og sier: Jeg vet det, men de er døde.


Lenge leve John Williams og gratulerer med dagen.







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar