2. feb. 2012

Kong Cooper


Nå vil jeg gjerne trekke frem en mann som har vært involvert i nesten 180 filmer og mannen heter Kyle Cooper. Om du vet hvem det er så liker du ham, om du ikke har hørt om ham før så får du nå et nytt bekjentskap med en kar på 49 år som gjør en jobb som de færreste av oss tenker over.

Jeg "møtte" Kyle Cooper første gang i 1995. Da så jeg en film som jeg aldri skulle glemme og som jeg bruker i fortellerteknikk analyse hvert år. Se7en av David Fincher. David Fincher er høyaktuell med The Girl With the Dragoon Tattoo, men det var med Se7en han fikk sitt gjennombrudd. Etter å ha sett Se7en var jeg lamslått og jeg husker filmen var så bra at bare det å se åpningstitlene var et meterverk i seg selv. Og det er jo her Kyle Cooper bokstavelig talt kommer inn i bildet.

Kyle Cooper er Title Designer som det heter på godt norsk og det har han vært siden 1988 da han debuterte i den helt ukjente Peter Wang filmen The Laser Man. Siden den gang har han rett og slett hatt ansvar for titler på 178 filmer. Og det er ikke hvilke som helst filmer.

Her er noen av de:
Uanstendig Forslag
Quiz Show
Braveheart
Twister
Donnie Brasco
Sphere
Hestehviskeren
The Mask of Zorro
Jack Frost
8mm
Arlington Road
Mumien
Krigens Brorskap (TV-serie)
Spidermanfilmene
The Forgotten
Kiss Kiss Bang Bang
The New World
Superman Returns
Iron Man 1 og 2
Rock n Rolla
The Book of Eli
Robin Hood
The Karate Kid
TRON: Legacy
The Tree of Life
Mission Impossible - Ghost Protocol
Sherlock Holmes: Game of Shadows

Også Se7en da selvsagt.

Cooper har klart å gjøre åpningstitler til en kunstform igjen, slik det engang var og idag er det svært mange som prøver å bli Kyle Cooper. Selv er han inspirert av Saul Bass som jobbet i bransjen i over 40 år. Bass har laget åpningstitlene til klassikere som Vertigo, The Man With the Golden Arm, West Side Story, Alien, Goodfellas, Casino og ikke minst Psycho som kombinerte former og musikk på en helt banebrytende måte i 1960.

En annen inspirasjon for Cooper har vært  Stephen Frankfurt (videoklipp) selv om han "bare" har vært med på tre filmer. Men To Kill a Mockingbird (som er Coopers største inspirasjon), Rosemary´s Baby og Network er jo ikke de tre verste filmene å velge seg ut når man først skal jobbe i bransjen.
Noe av det som er så fascinerende med Se7en er for det første at det ligger en strålende industriell remix av Nine Inch Nails "Closer" og Cooper brukte bla en nål som han skrapte på selve filmrullen. Dette er jo en kjent teknikk og noe man gjør som student, men på 90 tallet var det ikke vanlig i filmer som hadde Brad Pitt og Morgan Freeman på rollelisten. Bruken av ekstreme Close-Up bilder og lite dybde i bildene gjør at vi er med på en trang og innesteng reise i noe vi vet ikke er bra. Han setter tonen og standarden for filmen 100%. Filmens bad guy er forøvrig spilt av Kevin Spacey og han er ikke kredittert før etter filmen. Så nå vet du det.

Jeg håper du tenker over titlene neste gang og kanskje ser at de er så mye mer enn bare en presentasjon av filmen. Bare til Spiderman 2 brukte Kyle nesten ett år på lage to minutt.

 Her er et todelt intervju. Strålende type.

Vi snakkes!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar